Název bezezbytkové diety není odvozena od ponechaných zbytků na talíři, ale týká se zbytků, které nám zůstávají ve střevech a následně škodí celému našemu trávicím traktu.
Ještě jste o ní neslyšeli? Povíme vám co to je
Co je bezezbytková dieta? Bezezbytková dieta se zaměřuje zejména na očistu střev. Většinou ji drží lidé, které trápí chronický zánět tlustého střeva, nepříjemná Crohnova choroba, střevní neprůchodnost a častý průjem. Jako každá dieta má i tato celou řadu pravidel a omezení. Ty je pak třeba dodržet. Bezezbytková dieta bývá doporučována při střevních potížích.
- střevní neprůchodnost
- časté průjmy
- Crohnova nemoc neboli ulceriózní kolitida
- před kolonoskopií
- po operaci střev
- během léčby rakoviny tlustého střeva
Podporuje naše zdraví
Bezezbytková dieta je zaměřená na zdraví a ne na hubnutí. Dieta je zacílena na tlusté střevo, jeho důkladnou očistu, zprůchodnění a obnovení jeho funkcí. Jde o lehce stravitelnou stravu s nízkým obsahem tuků a také nadýmavých potravin. Obsahuje více bílkovin oproti naší běžné stravě. Strava nesmí trávicí trakt dráždit a zanechávat v něm mnoho nestrávených zbytků.
Nevhodné jsou potraviny bohaté na velmi hrubou vlákninu. Hlavním cílem diety je zbavit naše střeva veškerých nestrávených zbytků. Na prvním místě je zdraví, nikoliv naše tělesná hmotnost. Jde spíše o léčebný postup než dietu. Zdraví lidé ji mohou vyzkoušet a nevyřazovat z jídelníčku vlákninu, pokud to není nutné.
Výhody bezezbytkové diety
- malé množství tuku
- lepší stravitelnost potravin
- úplný zákaz alkoholu
- energeticky plnohodnotná strava
- léčebná forma stravy
- forma dočasné diety
Nevýhody bezezbytkové diety
- velký nedostatek vlákniny
- nedostatek vitaminů
- nedostatek některých minerálů
- nedostatek zdravých tuků
- při omezení mléka také dost nízký přívod vápníku
- menší výběr pokrmů
Jídelníček bezezbytkové diety klade i důraz na správnou přípravu pokrmů. Vhodné je vaření, dušení a také pečení bez tuku. Zcela nevhodné je smažení, pečení v oleji a také grilování. Pokrmy musí být vždy důkladně uvařené do měkka, aby byly pro nás dobře stravitelné. Při pečení je nutné zejména odstranit všechny kůrky a viditelný tuk. Někdy je vhodné raději všechny pokrmy rozmixovat.
Jsou doporučené rostlinné tuky, i když máslo není zakázáno. Používat by se máslo mělo až při dokončování pokrmu. Velmi vhodné je čerstvé máslo nebo známé přepuštěné máslo s názvem ghí.
Vhodné potraviny
- libové maso s nízkým obsahem tuku, jako kuřecí, krůtí, telecí, hovězí, králičí a jehněčí
- ryby sladkovodní i mořské s nižším obsahem tuku, jako pstruh, štika i kapr
- vařená nebo dušená šunka a dietní párky
- tuky, zejména rostlinné
- mléčné a zakysané výrobky, jogurty, tvaroh, kefír, podmáslí, jogurtová mléka i termix
- tvrdé sýry, tvarohové sýry, jako lučina, gervais a cottage
- vajíčka 1x denně
- brambory, bramborová kaše, halušky a noky
- obiloviny, těstoviny, rýže a kroupy
- den staré pečivo, málo piškotů, suchary a dia vánočka
- zelenina, jako vařená nebo dušená mrkev, dýně, celer, petržel, špenát a hlávkový salát
- rajský protlak a rajčatová šťáva
- ovoce, jako banány, jemně nastrouhané jablko bez slupky, meruňky i broskve
- kompoty, pyré a marmelády
- ovesné vločky
- hladká, polohrubá a hrubá mouka
- cukr i med
- koření a bylinky, jako majoránka, kmín, bobkový list, nové koření, mletá skořice, vývar z cibule, sladká paprika, petrželka, ocet a citrónová šťáva
- voda, čaj, neperlivé minerálky a ředěné ovocné šťávy
Nevhodné potraviny
- tučné maso, ryby a uzeniny
- mléko a tučné mléčné výrobky
- jogurty s ovesnými vločkami a ořechy
- čerstvé pečivo
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- nadýmavá syrová zelenina
- syrového ovoce s peckami, slupkami a semínky
- ořechy, kokos i mák
- houby
- koření, jako pepř, bujóny, maggi, česnek a pálivé koření
- smažené přílohy
- kynutý knedlík
- slané pochutiny
- kečup a hořčice
- kakao
- káva
- perlivé minerálky
- alkohol
Bezezbytková dieta je na první pohled přísná, zejména na úpravy jídel. Povolených potravin je opravdu dost a jídelníček i v rámci této diety může být opravdu velice pestrý. Většina lidí je zvyklá jíst mnoho smažených jídel. Přechod na vaření, dušení a pečení bez použití tuků může být na začátku problém. Denně byste měli sníst několik menších porcí, nejlépe 5 až 6. Vsaďte na zdravou snídani, energeticky bohaté svačiny i na oběd a večeři bohatý na živiny.
Jídelníček na 5 dnů
- den
Snídaně: Lívance a marmeláda
Svačina: Banán
Oběd: Zapečené brambory se šunkou a sýrem
Svačina: Pribináček
Večeře: Kuřecí vývar s mrkví, celerem a petrželí
- den
Snídaně: Míchaná vejce s petrželkou a bílý chléb
Svačina: Banán s nastrouhaným jablkem bez slupky
Oběd: Vepřové medailonky s bramborovou kaší
Svačina: Kefír
Večeře: Drůbeží maso a špenátové listy
- den
Snídaně: Rohlík s ovocnou marmeládou
Svačina: Bílý jogurt s meruňkovým kompotem
Oběd: Špagety s boloňskou omáčkou a strouhaným sýrem
Svačina: Mléčná rýže
Večeře: Rýže a tuňák ve vlastní šťávě
- den
Snídaně: Rohlík s lučinou a dušenou šunkou
Svačina: Broskvový kompot
Oběd: Kuřecí nudličky s rýží
Svačina: Podmáslí
Večeře: Plátek libového telecího masa a těstoviny
- den
Snídaně: Rohlík s vaječnou pomazánkou a pažitkou
Svačina: Tvaroh s ovocnou příchutí
Oběd: Dušené kuřecí prso a bramborová kaše
Svačina: Ovocná přesnídávka a piškoty
Večeře: Karbanátek s brambory pečený v troubě a ovocný kompot
Chcete konečně zhubnout?
✔️ Ověřené keto diety pro rok 2024 ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků
Srovnání keto diet