Kefír se podle historických záznamů používá už neuvěřitelných 5000 let, kdy jej v dávných dobách konzumovaly kmeny obývající oblasti Kavkazu, ale i Tibetu.
Co obsahuje
Kefír je tradičním fermentovaným nápojem z mléka. Je nabitý prospěšnými probiotickými bakteriemi a kvasinkami. Kefírové mléko obsahuje Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, prospěšné kvasinky i bakterie mléčného kvašení. Fermentované mléko je pro naše tělo velmi dobře stravitelné, a prospěšné. Kefír se připravuje z kravského, kozího i ovčího mléka a kefírového zrna. Má podobnou strukturu jako jogurt. Chuťově je více kyselý a také lehce šumivý. V každém případě jde o nápoj bohatý na bílkoviny a je vyrobený tak, aby se z něj živiny dobře vstřebávaly.
Proč konzumovat kefír pravidelně
- zlepšuje obranu proti virovým onemocněním
- výrazně podporuje imunitní systém
- zlepšuje trávení
- zabraňuje zácpě
- zevní aplikací na pokožku léčí vyrážky a ekzémy
Antibiotika a kefír
Asi 80 % veškeré imunity je v trávicím traktu tvořené biliony různých bakterií. Jde o mnohem vyšší počet, než máme buněk v těle. Bakterie se ale houfně ničí při užívání antibiotik. To je důvod, proč se antibiotika mají brát jen v nutném případě a současně s nimi se berou i probiotika, která ztráty částečně nahradí.
Kefírové mléko
Léčivé účinky kefírového mléka se dlouhá léta uchovávaly v tajnosti. Důvod užívání kefírových zrn nebo také tibetských hub spočíval v tom, že díky nim dlouho vydrželo mléko v kožených vacích, i když nebylo skladováno v chladu. Vědci se dodnes domnívají, že je to kefír, co dává dlouhověkost kavkazským obyvatelům.
Jako kefírová zrna se označuje kombinace bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Svým vzhledem připomínají květák. V mléce se rychle množí a pro lidské tělo je velmi zdravé. Ve střevech vytvoří ochranný štít. Vytvářejí nepříznivé prostředí pro různé patogeny a vytěsňují je z organismu. Kefír si můžete udělat i doma. Oproti kupovanému má až 10x více probiotických látek, které se při průmyslové výrobě ničí při pasterizaci.
Jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím a zákysem
- Kefír je kvašený nápoj a je výsledným produktem z reakce mléka a kefírových zrn.
- Podmáslí je vedlejší produkt vznikající při tvorbě másla.
- Zákys je produkt vznikající kysáním mléka a smetanové kultury.
Domácí kefír
Stačí vám litr mléka, nejlépe nepasterizovaného, které koupíte v automatech na mléko nebo na farmě. K tomu sáček kefírové kultury. Mléko necháme odstát při pokojové teplotě asi 2 hodiny. Pak jej nalijeme do nádoby, přidáme kulturu v prášku, metličkou zamícháme, až se dokonale rozpustí. Můžeme použít i šejkry. Nádobu uzavřeme a necháme při pokojové teplotě fermentovat minimálně 24 až 36 hodin. Pak dáme nádobu do lednice a necháme alespoň 6 hodin odležet. Použít lze kravské, kozí i ovčí mléko.
Chcete konečně zhubnout?
✔️ Ověřené keto diety pro rok 2024 ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků
Srovnání keto diet