Nopal: Co to je a k čemu je vlastně dobrý?

Zajímáte se o nejnovější trendy ve zdravé výživě? V tom případě vaší pozornosti jistě neunikl nopal. I když zní tento název tajuplně a honosně, ve skutečnosti se za ním skrývá opuncie. Víte, proč je nopal pro lidské tělo prospěšný a kde všude ho lze použít?

V oblasti výživy  je lehké ztratit přehled o tom, co je právě v módě. Jeden název střídá druhý, takže než si stačíte své vědomosti pořádně osvojit, už máte na stole zase něco nového. Stejně, jako módním trendům podléhá mléko a mléčné výrobky (ke kterým se připojily bezlaktózové výrobky a rostlinná mléka), se můžeme setkat i s novými druhy mouk. 

V současné době už není ničím zvláštním, že lidé používají pro pečení mandlovou, nebo kokosovou mouku. Slyšeli jste ale někdy o mouce, která by byla vyrobená z nopalu?

Právě jemu a jeho představení se budeme věnovat v několika následujících odstavcích.

Co je to nopal?

Jak už jsme se zmínili v úvodu. Nopal je jiné jméno pro kaktus, který u nás známe pod pojmenováním opuncie. Jedná se o cizokrajnou rostlinu, která pochází původem z Mexika. Mimo to, že se nopal pěstuje pro okrasu, v mnoha případech je kvůli své výživnosti používán jako součást potravy.

V jeho složení najdeme:

  • Proteiny
  • Vlákninu
  • Vitamín A
  • Vitamín C
  • Vitamín K
  • Vápník

Vědci také zjistili, že opuncie v sobě skrývá i velké množství antioxidantů, které mají příznivý vliv na zdraví našeho organismu.

Z této rostliny se běžně vyrábí:

  • Nopálová mouka (ze které se peče nopálový chléb)
  • Nopálová marmeláda
  • Polévka
  • Nopálový salát
  • Krmivo pro zvířata
  • Léky
  • Džusy

Abyste ale mohli těžit z příznivých účinků této rostliny i vy, poohlédněte se po bio nopalu od prověřených dovozců.

Účinky nopalu na lidské zdraví

Nejspíš vás zaujalo, že nopal má v zahraničí reputaci přírodního léku. A z naší pozice musíme říct, že zcela oprávněně. Díky svému složení má antivirotické účinky. Díky tomu může působit jako účinná forma prevence i těch nejobávanějších nemocí. (Lékaři a vědci aktuálně zkoumají jeho vliv na HIV.)

Nopal má blahodárný vliv i na nervové buňky, které chrání před poškozením. Pravidelná konzumace výrobků z nopalu může ovlivnit i hladinu cukru v krvi. Také je znám i pro své příznivé účinky při léčbě zvětšené prostaty a vysokého cholesterolu.

V Mexiku a v dalších zemích s jeho přirozeným výskytem se používá i při zmírňování příznaků kocoviny.

Je nopal vhodný pro všechny?

Nopal je považován za zdravotně nezávadnou potravinu. V některých případech ale může jeho užívání vyvolat nežádoucí účinky. 

Citlivější lidé mohou po požití rostliny zaznamenat:

  • Bolesti hlavy
  • Nevolnost
  • Nadýmání
  • Průjem

Na užívání nopalu by si měli dát pozor i lidé trpící cukrovkou a těhotné a kojící ženy. Určitě neuděláte nic špatného ani v případě, kdy se o jeho užívání poradíte s lékařem v případě, že dlouhodobě berete nějaká další léčiva.

Přeci jen, příroda nás vybavila silnými bojovníky proti nemocem, ale ty si nemusejí rozumět s moderním farmaceutickým průmyslem. 

Zkoušeli jste někdy výrobky obsahující nopal? Budeme rádi, když nám svou zkušenost s nimi napíšete do komentářů.

Nepřehlédněte:  Zásadité potraviny - co jsou zač a v čem nám mohou pomoci

Podobné články:

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené přípravky na hubnutí    ✔️ Tobolky na přírodní bázi    ✔️ Podrobné srovnání

Srovnání přípravků

Zanechat komentář