Česnekopažitku určitě neznáte. Pojďme se na ní podívat

Pažitka čínská, známá jako česneková pažitka, česnekopažitka, pažitkový česnek nebo čínský pórek vypadá jako kříženec pažitky a česneku. Roste v trsech jako pažitka a když přivoníte a ochutnáte, ucítíte česnek.

Česnekopažitka obsahuje hodně vitaminu C, je skvělou přírodní prevencí proti chřipce, nachlazení a dalším chorobám. Pěstování pažitky čínské je možné na záhonu i v nádobách. Zkuste si udělat česnekopažitkovou pomazánku nebo domácí pesto.

Pažitka čínská – Allium tuberosum

Vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají ploché listy, se podobné trávě a vyniká jemným česnekovým aroma i chutí. Klasická pažitka má listy kulaté a duté. Čínská pažitka kvete od června do srpna drobnými bílými květy, které mají hvězdicovitý tvar. Dorůstá do výšky 35 až 55 cm. Planě roste v jihovýchodní Asii od Japonska po Nepál.

Česneková pažitka a účinky

Česnekopažitka obsahuje především vysoké množství vitaminu C a fytoncidy. Používá se při celkovém vyčerpání organismu, pro regeneraci a rekonvalescenci po nemoci a při oslabené imunitě i jako prevence proti chřipce a nachlazení. Působí jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. Má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, příznivě také ovlivňuje ledviny a játra. Působí proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Ploché lístky česnekopažitky se také často přikládají na štípance od hmyzu.

čínská pažitka

Jak na pěstování pažitky čínské

Pažitka čínská nejlépe prospívá na světlém a slunném místě. V interiéru ji pěstujte na chladnějším místě. U nás je mrazuvzdorná a vydrží na záhoně i v květináči několik let. Vyžaduje dobře propustnou, výživnou a vlhkou půdu. Semena vyséváme od března do srpna přímo na záhon nebo do nádoby mělce do hnízd do pěstebního sponu je 20 x 20 cm. Semínka vyklíčí za 14 až 21 dnů. Dopřejte jim mírnou, ale pravidelnou zálivku. V prvním roce roste pomaleji než běžná pažitka. Rostliny pažitky čínské se také dají množit i dělením trsů. Česnekopažitku sklízíme průběžně a nejkvalitnější nať je před rozkvětem.

Nepřehlédněte:  Zázrak jménem Wobenzym!

Česneková pažitka se používá i jako koření

Konzumovat se dá celá rostlina a nejlepší je čerstvá. Křehká nať je vhodná na zvýraznění chuti pomazánek, salátů, polévek, na maso, na brambory nebo na chleba s máslem či sádlem. Drobné cibulky se používají jako jemnější náhrada česneku. Česneková pažitka se ale nehodí pro tepelnou úpravu, protože ztrácí svou vůni, chuť i vitamin C. Přidávejte ji do hotového jídla, nebo těsně před dovařením. Jedlé jsou i květy, které se dají využít k dekoraci pokrmů. Čerstvá česnekopažitka vydrží v ledničce 3 dny zabalená v mikrotenovém sáčku. Nať se dá také usušit nebo zmrazit.

česneková pažitka

Česnekopažitková pomazánka

  • 8 cibulek česnekopažitky
  • hrst natě česnekopažitky
  • 200 g lučiny
  • 4 lžíce majonézy
  • 100 g eidamu
  • sladká paprika
  • sůl
  • mletý černý pepř

Lučinu a majonézu vyšleháme dohladka, přidáme na jemno nasekané cibulky česnekové pažitky, sůl, čerstvě namletý pepř, sladkou papriku a nastrouhaný eidam. Pečlivě promícháme a nakonec vmícháme i posekanou nať česnekové pažitky. Dáme vychladit a podáváme s čerstvým pečivem.

Domácí česnekopažitkové pesto

  • 250 g natě česnekové pažitky
  • 160 ml zastudena lisovaného oleje
  • 50 g slunečnicových nebo piniových semínek
  • 60 g parmazánu
  • 5 g soli

Česnekovou pažitku nakrájíme, přidáme sůl a olej a vše rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Semínka umeleme a přidáme s na jemno nastrouhaným parmazánem do rozmixované směsi a důkladně promícháme. Pesto si rozdělíme do malých skleniček a uskladníme si je v lednici.

 

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené přípravky na hubnutí    ✔️ Tobolky na přírodní bázi    ✔️ Podrobné srovnání

Srovnání přípravků

Napsat komentář