4+1 recept ze špenátu - recenze, podvod, zkušenosti a diskuze


špenát

Brokolicovo-špenátová polévka

  • 1 cibule
  • 1 l domácího vývaru
  • ½ hlávky brokolice
  • 1 bramboru
  • 3 hrnky čerstvého špenátu
  • sůl a pepř
  • sušené chilli
  • ¼ limetky
  • tuk

Nakrájejte cibuli a zpěňte na tuku v hrnci, přilijte vývar a přidejte oloupanou bramboru nakrájenou na kousky. Vařte do změknutí, přidejte brokolici a vařte 2 minuty. Pak přidejte špenát a 2 minuty povařte. Přidejte strouhaný parmazán, osolte, opepřete a odstavte z plotny. Tyčovým mixérem mixujte dohladka, dejte na plotnu, přidejte chilli papričku a zakápněte limetkou.

Slaná žemlovka

  • 1 sáček vymačkaného listového sekaného špenátu
  • velká, nadrobno nakrájená cibule
  • 3 lžíce másla
  • 250 g staršího bílého pečiva nakrájené na kostky
  • 170 g nastrouhaného sýra ementál
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • 700 ml mléka
  • 9 velkých vajec
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • nastrouhaný muškátový oříšek

Špenát nasekejte nadrobno. Cibuli osmažte na másle, až zvláční, asi 5 minut. Osolte ji, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem, smažte minutu, přidejte špenát a sundejte z ohně. Zapékací formu vymažte máslem a na dno rozložte třetinu chlebových kostek. Pokryjte třetinou špenátu a posypte třetinou sýrů. Postup zopakujte a poslední vrstvu poklaďte zase sýry.

Prošlehejte mléko, vejce a hořčici, osolte a opepřete. Přelijte ochuceným mlékem, formu přetáhněte fólií a dejte na 8 hodin do chladu. Troubu předehřejte na 180 °C a zatím vyndejte formu z lednice. Pak ji vložte do trouby a pečte 45 až 55 minut na střední příčce trouby, až vám nakyne a zezlátne.

Špenát se šunkou a vejci

  • 4 pláty listového mraženého těsta
  • 1,2 kg čerstvého špenátu
  • 22 plátků šunky Serrano
  • 500 g 20% tvarohu
  • 2 lžíce krupice
  • 6 vajec
  • 4 stroužky česneku
  • svazek čerstvé majoránky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce strouhanky
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na pracovní plochu

Troubu rozehřejte na 180 °C, listové těsto necháme povolit a formu vytřeme máslem. Těsto lehce rozválíme, plátem vyložíme formu a dáme do lednice. Špenát propláchneme, dáme do hrnce, zahřejeme a při míchání necháme změknout.

Pak v sítu necháme okapat. Na pánvi bez tuku opražíme plátky šunky a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme s krupicí a 2 vejci. Oloupeme česnek, prolisujeme a vmícháme do tvarohu. Opláchneme a osušíme majoránku, otrháme lístky a přimícháme.

Špenát vymačkáme, nasekáme a spojíme s tvarohem. Směs dochutíme solí a pepřem. Těsto posypeme strouhankou, položíme plátky šunky, přidáme tvarohovou směs a uhladíme. Lžící vytvoříme 4 důlky a opatrně do nich rozklepneme zbylá vejce. Zakryjeme alobalem a pečeme na prostředním stupni 45 minut.

špenát

Krémová čočka se špenátem

  • 2 lžíce másla
  • ½ žluté cibule nakrájené na kostičky
  • 2 mrkve oloupané a nakrájené
  • 2 řapíkaté celery nakrájené
  • ½ hrnku suchého bílého vína
  • 2 hrnky propláchnuté neuvařené čočky
  • 2 nakrájené brambory
  • Litr kuřecího vývaru
  • bobkový list
  • snítky čerstvé petrželky
  • snítky čerstvého tymiánu
  • ½ hrnku smetany
  • 3 až 4 hrnky čerstvého baby špenátu
  • Sůl a pepř
  • olivový olej
  • vinný ocet z červeného vína

Rozpustíme máslo v hrnci, přidáme cibuli, mrkev, celer a restujeme 10 minut. Pak pomalu přiléváme víno. Přidáme čočku, brambory a vývar. Svážeme k sobě bobkový list, snítky petrželky, tymiánu a dáme do hrnce. Občas mácháme a vaříme 30 až 45 minut, dle potřeby podlijeme. Jakmile je obojí měkké, brambory rozmačkejte do krémové konzistence. Vyndejte bylinky, přidejte smetanu a špenát. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem, zakápněte olivovým olejem a vinným octem.

špenát

Špenátovo-ricottové gnocchi s citronem

  • 300 g čerstvého špenátu
  • 250 g ricotty
  • 1 stroužek česneku
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 180 g nastrouhaného parmazánu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 citron
  • 6 lžic olivového oleje
  • rukola
  • pepř a sůl

Ve velkém hrnci přiveďte k varu litr vody, vhoďte listy špenátu a 2 minuty je nechte povařit. Pak je sceďte a propláchněte studenou vodou. Prsty ze špenátu vymačkejte tekutinu a nasekejte ho najemno. Dejte ho s ricottou, česnekem, moukou, parmazánem, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy, dosolte a opepřete a promíchejte vidličkou.

Vytvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů, dejte na pomoučený tác a pak na 30 minut vychladit do lednice. V misce vyšlehejte 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu. Gnocchi vařte ve velkém množství osolené vody a jak vyplavou na hladinu, asi za 6 minut, povařte ještě minutu a děrovanou naběračkou vyndejte do citronové omáčky. Podávejte s rukolou a sypané nastrouhaným parmazánem.


CHCETE KONEČNĚ ZHUBNOUT?

  • Ověřené přípravky na hubnutí
  • Tobolky na přírodní bázi
  • Podrobné srovnání různých přípravků

4+1 recept ze špenátu
5 (100%) 5 hlasů

Podobné recenze

Jedná se o podvod? Napište vaše zkušenosti.

Diskuze.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Sex Cams