Brokolicovo-špenátová polévka
- 1 cibule
- 1 l domácího vývaru
- ½ hlávky brokolice
- 1 bramboru
- 3 hrnky čerstvého špenátu
- sůl a pepř
- sušené chilli
- ¼ limetky
- tuk
Nakrájejte cibuli a zpěňte na tuku v hrnci, přilijte vývar a přidejte oloupanou bramboru nakrájenou na kousky. Vařte do změknutí, přidejte brokolici a vařte 2 minuty. Pak přidejte špenát a 2 minuty povařte. Přidejte strouhaný parmazán, osolte, opepřete a odstavte z plotny. Tyčovým mixérem mixujte dohladka, dejte na plotnu, přidejte chilli papričku a zakápněte limetkou.
Slaná žemlovka
- 1 sáček vymačkaného listového sekaného špenátu
- velká, nadrobno nakrájená cibule
- 3 lžíce másla
- 250 g staršího bílého pečiva nakrájené na kostky
- 170 g nastrouhaného sýra ementál
- 60 g nastrouhaného parmazánu
- 700 ml mléka
- 9 velkých vajec
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- nastrouhaný muškátový oříšek
Špenát nasekejte nadrobno. Cibuli osmažte na másle, až zvláční, asi 5 minut. Osolte ji, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem, smažte minutu, přidejte špenát a sundejte z ohně. Zapékací formu vymažte máslem a na dno rozložte třetinu chlebových kostek. Pokryjte třetinou špenátu a posypte třetinou sýrů. Postup zopakujte a poslední vrstvu poklaďte zase sýry.
Prošlehejte mléko, vejce a hořčici, osolte a opepřete. Přelijte ochuceným mlékem, formu přetáhněte fólií a dejte na 8 hodin do chladu. Troubu předehřejte na 180 °C a zatím vyndejte formu z lednice. Pak ji vložte do trouby a pečte 45 až 55 minut na střední příčce trouby, až vám nakyne a zezlátne.
Špenát se šunkou a vejci
- 4 pláty listového mraženého těsta
- 1,2 kg čerstvého špenátu
- 22 plátků šunky Serrano
- 500 g 20% tvarohu
- 2 lžíce krupice
- 6 vajec
- 4 stroužky česneku
- svazek čerstvé majoránky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 2 lžíce strouhanky
- máslo na vymazání formy
- mouka na pracovní plochu
Troubu rozehřejte na 180 °C, listové těsto necháme povolit a formu vytřeme máslem. Těsto lehce rozválíme, plátem vyložíme formu a dáme do lednice. Špenát propláchneme, dáme do hrnce, zahřejeme a při míchání necháme změknout.
Pak v sítu necháme okapat. Na pánvi bez tuku opražíme plátky šunky a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme s krupicí a 2 vejci. Oloupeme česnek, prolisujeme a vmícháme do tvarohu. Opláchneme a osušíme majoránku, otrháme lístky a přimícháme.
Špenát vymačkáme, nasekáme a spojíme s tvarohem. Směs dochutíme solí a pepřem. Těsto posypeme strouhankou, položíme plátky šunky, přidáme tvarohovou směs a uhladíme. Lžící vytvoříme 4 důlky a opatrně do nich rozklepneme zbylá vejce. Zakryjeme alobalem a pečeme na prostředním stupni 45 minut.
Krémová čočka se špenátem
- 2 lžíce másla
- ½ žluté cibule nakrájené na kostičky
- 2 mrkve oloupané a nakrájené
- 2 řapíkaté celery nakrájené
- ½ hrnku suchého bílého vína
- 2 hrnky propláchnuté neuvařené čočky
- 2 nakrájené brambory
- Litr kuřecího vývaru
- bobkový list
- snítky čerstvé petrželky
- snítky čerstvého tymiánu
- ½ hrnku smetany
- 3 až 4 hrnky čerstvého baby špenátu
- Sůl a pepř
- olivový olej
- vinný ocet z červeného vína
Rozpustíme máslo v hrnci, přidáme cibuli, mrkev, celer a restujeme 10 minut. Pak pomalu přiléváme víno. Přidáme čočku, brambory a vývar. Svážeme k sobě bobkový list, snítky petrželky, tymiánu a dáme do hrnce. Občas mácháme a vaříme 30 až 45 minut, dle potřeby podlijeme. Jakmile je obojí měkké, brambory rozmačkejte do krémové konzistence. Vyndejte bylinky, přidejte smetanu a špenát. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem, zakápněte olivovým olejem a vinným octem.
Špenátovo-ricottové gnocchi s citronem
- 300 g čerstvého špenátu
- 250 g ricotty
- 1 stroužek česneku
- 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- 180 g nastrouhaného parmazánu
- špetka muškátového oříšku
- 1 citron
- 6 lžic olivového oleje
- rukola
- pepř a sůl
Ve velkém hrnci přiveďte k varu litr vody, vhoďte listy špenátu a 2 minuty je nechte povařit. Pak je sceďte a propláchněte studenou vodou. Prsty ze špenátu vymačkejte tekutinu a nasekejte ho najemno. Dejte ho s ricottou, česnekem, moukou, parmazánem, vejci a špetkou muškátového oříšku do mísy, dosolte a opepřete a promíchejte vidličkou.
Vytvarujte kuličky velikosti vlašských ořechů, dejte na pomoučený tác a pak na 30 minut vychladit do lednice. V misce vyšlehejte 6 lžic olivového oleje se šťávou a nastrouhanou kůrou z jednoho citronu. Gnocchi vařte ve velkém množství osolené vody a jak vyplavou na hladinu, asi za 6 minut, povařte ještě minutu a děrovanou naběračkou vyndejte do citronové omáčky. Podávejte s rukolou a sypané nastrouhaným parmazánem.
Mám ráda život se vším, co přináší. Zajímá mě zdravý životní styl, nutričně hodnotná strava, všechny způsoby cvičení a druhy sportů, aktivní způsob života, témata kolem rodiny, vztahů, módy i krásy.
Chcete konečně zhubnout?
✔️ Ověřené keto diety pro rok 2023 ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků
Srovnání keto diet