Zásadité potraviny – co jsou zač a v čem nám mohou pomoci

Naposledy aktualizováno 29.1.2020 redaktorem MUDr. Zdeňka Fantová

Zásadité potraviny nebo také zásadotvorné potraviny mají pozitivní vliv při překyselení organizmu, jehož následkem mohou být různé nemoci. Zejména se spojuje s civilizačními chorobami. Je třeba dosáhnout rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v organismu.

Co je to acidóza

Takzvaná acidóza způsobuje mnoho zdravotních potíží. Jakmile své tělo důkladně odkyselíme, mnoho zdravotních problémů zmizí. Tělo si kyselé látky vytváří úplně samo, zásadité si ale vytvořit neumí a získává je jej na ze stravy. Během látkové výměny v organismu průběžně vznikají kyseliny, jako je močová, uhličitá, mléčná, octová a solná. Některé jsou velmi agresivní. Tělo je třeba neutralizovat, dodat dostatek zásaditých látek a uvést do rovnováhy. Správný poměr kyselin a zásad ve stravě má být 80 ku 20.

Klíčové je složení jídelníčku

V dnešní době konzumujeme velké množství chemicky upravované stravy, plné různých náhražek, konzervačních látek, éček, stabilizátorů a dochucovačů, navíc i mnoho instantních a konzervovaných potravin. Potraviny pak v těle způsobují kyselou reakci a kvašení. Je třeba dodat tělu životně důležité zásady, jako je čerstvé ovoce a zelenina.

Důsledky překyselení organismu

Nevhodná strava vede k chronickému nedostatku vitamínů, minerálů, enzymů a stopových prvků. Tělo se dostane do stavu trvalého překyselení, což vede k artróze, infarktu, migréně, cukrovce, revmatu, různým alergiím i vzniku rakoviny. Pak máme málo energie, jsme podráždění, roztržití a upadáme do depresí.

Zásadité potraviny - co jsou zač a v čem nám mohou pomoci

Jak je to s hodnotou pH

Tělo si udržuje v krvi hodnotu pH od 7,35 do 7,4 s občasnými výkyvy. Výrazné snížení má smrtelné následky. Pokud nám zásady v jídelníčku chybí, tělo je čerpá z vaziva, cév a kostí. Nadbytečné kyseliny, které tělo nedokáže přirozeně vyloučit, ukládá na různá místa a do našich orgánů v těle. Kyseliny se zadržují v kloubech a způsobují bolestivé záněty, jako je dna, revma, artritida a po zničení chrupavek vzniká artróza. Kyseliny ničí kolagenní vazivová vlákna, což vede k ochabnutí svalů a kůže, stárnutí, vráskám a celulitidě díky ukládání kyselin do podkožního tuku.

Léky jen potlačují příznaky

Léky pouze odstraní je projev nemoci, nikoliv její příčinu. Zatěžují játra a stále překyselují organismus. Při pálení žáhy zabráníme při požití léku produkci kyselin, ale nedoplní chybějící zásady. Navíc naruší tvorbu zásaditých látek v žaludku

Nepřehlédněte:  Víte co to jsou hodné tuky?

Důležitá je prevence

Tělo má schopnost regenerace. Důležité je přejít na zásadité potraviny, jako je syrové ovoce a zelenina a čerstvě vymačkané šťávy z nich. Můžete doplnit i mladý zelený ječmen, přípravky z aloe vera a chlorellu pro doplnění minerálních látek v těle. K tomu je třeba doplnit dostatek alespoň 2 litry čisté neperlivé vody denně.

Zásadité potraviny - co jsou zač a v čem nám mohou pomoci

Zásadotvorné potraviny

  • ředkev, ředkvička, brokolice, květák, kapusta, okurky, špenát, rajčata, mrkev a listové saláty
  • celer, řepa, kořenová zelenina i zeleninová nať
  • šťáva ze syrových brambor
  • zázvor, česnek i cibule
  • meloun, mango, hrušky, pomeranče, citrony, banány, jablka, třešně, švestky, maliny a meruňky
  • rozinky a sušené fíky i datle
  • nepražené a nesolené ořechy i semínka
  • ovesné vločky
  • kuskus
  • nepasterizované olivy
  • fazole a sója
  • černá melasa a med
  • rýžové a sójové mléko
  • plzeňské pivo
  • zelený a bylinný čaj
  • čistý lecitin, jablečný ocet, mladý zelený ječmen a chlorella

Co omezit nebo vynechat

Současně je třeba omezit nebo alespoň na čas i vyřadit z jídelníčku překyselující potraviny, jako je maso, mléko, sýry, pečivo a cukr, omezit pití alkoholu a kouření, zhluboka dýchat, důkladně žvýkat, a dostatečně se hýbat, relaxovat i spát.

Zásadité potraviny - co jsou zač a v čem nám mohou pomoci

Kyselinotvorné potraviny

  • maso zejména vepřové a hovězí, uzeniny a hamburgery
  • mořské plody a ryby
  • vejce
  • máslo, mléko, sýry a mléčné výrobky
  • bílá rýže
  • pečivo z bílé mouky
  • těstoviny
  • káva, černý čaj a perlivé nápoje, zejména ty sladké a džusy
  • vinný a běžný ocet
  • likéry a alkoholické nápoje
  • rebarbora
  • cukr, čokoláda a další cukrovinky
  • hořčice, sojová omáčka apod.

Náš tip:

V lékárně lze zakoupit sadu lakmusových papírků, kterými otestujete kyselost ranní moči. Správné pH by mělo být minimálně 7, jinak je organismus překyselený.

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené přípravky na hubnutí    ✔️ Tobolky na přírodní bázi    ✔️ Podrobné srovnání

Srovnání přípravků

Napsat komentář