Zásadité potraviny – co jsou zač a v čem nám mohou pomoci

Naposledy aktualizováno

Zásadité potraviny nebo také zásadotvorné potraviny mají pozitivní vliv při překyselení organizmu, jehož následkem mohou být různé nemoci. Zejména se spojuje s civilizačními chorobami. Je třeba dosáhnout rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v organismu.

Co je to acidóza

Takzvaná acidóza způsobuje mnoho zdravotních potíží. Jakmile své tělo důkladně odkyselíme, mnoho zdravotních problémů zmizí. Tělo si kyselé látky vytváří úplně samo, zásadité si ale vytvořit neumí a získává je jej na ze stravy. Během látkové výměny v organismu průběžně vznikají kyseliny, jako je močová, uhličitá, mléčná, octová a solná. Některé jsou velmi agresivní. Tělo je třeba neutralizovat, dodat dostatek zásaditých látek a uvést do rovnováhy. Správný poměr kyselin a zásad ve stravě má být 80 ku 20.

Klíčové je složení jídelníčku

V dnešní době konzumujeme velké množství chemicky upravované stravy, plné různých náhražek, konzervačních látek, éček, stabilizátorů a dochucovačů, navíc i mnoho instantních a konzervovaných potravin. Potraviny pak v těle způsobují kyselou reakci a kvašení. Je třeba dodat tělu životně důležité zásady, jako je čerstvé ovoce a zelenina.

Důsledky překyselení organismu

Nevhodná strava vede k chronickému nedostatku vitamínů, minerálů, enzymů a stopových prvků. Tělo se dostane do stavu trvalého překyselení, což vede k artróze, infarktu, migréně, cukrovce, revmatu, různým alergiím i vzniku rakoviny. Pak máme málo energie, jsme podráždění, roztržití a upadáme do depresí.

Jak je to s hodnotou pH

Tělo si udržuje v krvi hodnotu pH od 7,35 do 7,4 s občasnými výkyvy. Výrazné snížení má smrtelné následky. Pokud nám zásady v jídelníčku chybí, tělo je čerpá z vaziva, cév a kostí. Nadbytečné kyseliny, které tělo nedokáže přirozeně vyloučit, ukládá na různá místa a do našich orgánů v těle. Kyseliny se zadržují v kloubech a způsobují bolestivé záněty, jako je dna, revma, artritida a po zničení chrupavek vzniká artróza. Kyseliny ničí kolagenní vazivová vlákna, což vede k ochabnutí svalů a kůže, stárnutí, vráskám a celulitidě díky ukládání kyselin do podkožního tuku.

Léky jen potlačují příznaky

Léky pouze odstraní je projev nemoci, nikoliv její příčinu. Zatěžují játra a stále překyselují organismus. Při pálení žáhy zabráníme při požití léku produkci kyselin, ale nedoplní chybějící zásady. Navíc naruší tvorbu zásaditých látek v žaludku

Nepřehlédněte:  Znáte tato závažná plicní onemocnění? Chronická obstrukční plicní nemoc a pneumokonióza v kostce

Důležitá je prevence

Tělo má schopnost regenerace. Důležité je přejít na zásadité potraviny, jako je syrové ovoce a zelenina a čerstvě vymačkané šťávy z nich. Můžete doplnit i mladý zelený ječmen, přípravky z aloe vera a chlorellu pro doplnění minerálních látek v těle. K tomu je třeba doplnit dostatek alespoň 2 litry čisté neperlivé vody denně.

Zásadotvorné potraviny

  • ředkev, ředkvička, brokolice, květák, kapusta, okurky, špenát, rajčata, mrkev a listové saláty
  • celer, řepa, kořenová zelenina i zeleninová nať
  • šťáva ze syrových brambor
  • zázvor, česnek i cibule
  • meloun, mango, hrušky, pomeranče, citrony, banány, jablka, třešně, švestky, maliny a meruňky
  • rozinky a sušené fíky i datle
  • nepražené a nesolené ořechy i semínka
  • ovesné vločky
  • kuskus
  • nepasterizované olivy
  • fazole a sója
  • černá melasa a med
  • rýžové a sójové mléko
  • plzeňské pivo
  • zelený a bylinný čaj
  • čistý lecitin, jablečný ocet, mladý zelený ječmen a chlorella

Co omezit nebo vynechat

Současně je třeba omezit nebo alespoň na čas i vyřadit z jídelníčku překyselující potraviny, jako je maso, mléko, sýry, pečivo a cukr, omezit pití alkoholu a kouření, zhluboka dýchat, důkladně žvýkat, a dostatečně se hýbat, relaxovat i spát.

Kyselinotvorné potraviny

  • maso zejména vepřové a hovězí, uzeniny a hamburgery
  • mořské plody a ryby
  • vejce
  • máslo, mléko, sýry a mléčné výrobky
  • bílá rýže
  • pečivo z bílé mouky
  • těstoviny
  • káva, černý čaj a perlivé nápoje, zejména ty sladké a džusy
  • vinný a běžný ocet
  • likéry a alkoholické nápoje
  • rebarbora
  • cukr, čokoláda a další cukrovinky
  • hořčice, sojová omáčka apod.

Náš tip:

V lékárně lze zakoupit sadu lakmusových papírků, kterými otestujete kyselost ranní moči. Správné pH by mělo být minimálně 7, jinak je organismus překyselený.

Podobné články:

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené přípravky na hubnutí    ✔️ Tobolky na přírodní bázi    ✔️ Podrobné srovnání

Srovnání přípravků

Zanechat komentář