Tepelná úprava potravin – pro a proti (potraviny na pranýři)

Všeobecně máme tendenci jídlo za každou cenu tepelně upravovat. I naše maminy a babičky vždy dbaly na to, abychom měly jídla teplé. Pro žaludek je to jistě bezpochyby přijatelnější varianta, než jíst stále studené a syrové pokrmy. Ale jak je tomu z hlediska výživových látek, které se každou tepelnou úpravou redukují?

Už jsme si odvykli jíst potraviny v syrové podobě (viz kořenovou i ostatní zeleninu). Je trendem vše „pro jistotu“ orestovat, vařit v nejhorším případě i smažit. Takto upravená zelenina Vám kromě šílené energie neposkytne v podstatě nic. Žádný vitamín, stopové prvky, minerály a další tělu prospěšné produkty. Samozřejmě je dnes velkým rizikem jíst vše v původní podobě, proto je důležité si nakoupit potraviny čerstvé a od dodavatelů, které máte proklepnuté. Maso se bez tepelné úpravy neobejde a může být v podobě tataráku i nebezpečné. Setkat byste se mohli s bakteriemi salmonelou, E.coli, kampilobakterií, listerií, a to jistě nechcete.

eat-321671_640

Prevence bakterií

  • Kupujte vždy čerstvé potraviny (maso i zeleninu od farmářů, menších dodavatelů)
  • Uchovávejte je v chladu (i při převozu z obchodu, zejména při teplém počasí)
  • Dodržujte hygienu kuchyňského nádobí i vašich rukou přípravě pokrmů
  • Tepelnou úpravu před konzumací
Nepřehlédněte:  Strašák jménem endometrióza. Co ji způsobuje a dá se vůbec léčit?

Jak docílíme toho, aby struktura i výživové prvky zůstaly zachovány? Ideálním způsobem je vaření ve vodě nebo v páře a dušení. Při tomto zpracování vzniká nejméně škodlivých látek, na rozdíl od smažení nebo grilování. Na závěr si zeleninu propojte s olivovým olejem. Vitamíny A, D, E a K budou mít lepší rozpustnost a v pořádku se do organismu vstřebají. 

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené keto diety pro rok 2023    ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel    ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků

Srovnání keto diet

Napsat komentář