Škrob – druhy a význam

Naposledy aktualizováno

Škrob je nenápadnou součástí našich každodenních životů. Kromě vaření ho můžeme využít i v koupelně. Pojďte se spolu s námi o škrobech dozvědět co nejvíc. 

Škrob se rozhodně neřadí mezi konverzační témata číslo jedna. Snad jen v okruhu zapálených dietářů, kteří se snaží jeho vysazením docílit co nejnižší možné hmotnosti. Ještě o něm možná budou diskutovat ženy, které baví domácnost a v kruhu svých přítelkyň si vyměňují nápady na nejúčinnější tipy a triky našich babiček.  

Dnes se proto podíváme na informace o škrobu, které budou využitelné i ve vašem běžném životě. Jste připravení? 

Co je to škrob 

Škrob je látka rostlinného původu, která má rozličné způsoby využití. Obvykle se prodává v pytlících, či krabičkách. Ty jsou k dostání v drogériích a dalších větších obchodech. Podle toho, z jaké rostliny (či plodiny) škrob pochází ho rozdělujeme na další druhy.  

Na pohled ale vypadají všechny druhy škrobu víceméně stejně. Jde o jemný bílý prášek, který se míchá s vodou. (Nebo v závislosti na použití s jinou tekutinou.) Sám o sobě nemá žádnou chuť, ani zápach. V potravinách ho často najdeme na etiketě jako modifikovaný škrob. To ale neznamená, že by byl zdraví škodlivý. Jde jen o odborné pojmenování technologie jeho zpracování. Běžně se používá jako zahušťovadlo. 

Kde ho najdeme?

Jak už bylo uvedeno o pár řádků výše. Škrob pochází z běžně dostupných ingrediencí a potravin. Dokonce i z těch, do kterých byste to v životě neřekli. 

Patří mezi ně: 

  • Brambory 
  • Kukuřice 
  • Cereálie 
  • Mouka (a tedy i pečivo a výrobky z ní) 
  • Těstoviny a instantní nudle 
  • Rýže 
  • Ovesné vločky 
  • Luštěniny 
  • Jídlo z fast foodu (zvlášť to, kde se používá těstíčko) 
  • Banány 

V podstatě lze říct, že na škroby bohaté jsou všechny druhy potravin, do kterých se přidává mouka. (Chleba, rohlíky, sladké pečivo, dorty, tyčinky…) Dále jde o výrobky z rýže (rýže, rýžový chlebíček…), cereálie, ovesné vločky (ovesné kaše, ovesné sušenky, ovesné tyčinky…), luštěniny, jídla z brambor (všechna), jídla z kukuřice (všechna, včetně pečené kukuřice a popcornu) a mnoho dalších. 

Pokud byste se chtěli škrobu úplně vyhnout, je potřeba důsledně proškrtat váš jídelníček a doplnit ho odpovídající stravou. V běžném životě ale neexistuje mnoho důvodů, proč byste měli k takovému kroku přistoupit. (Zvlášť, přihlédneme-li k tomu, že se jedná o běžnou součást širokého spektra čerstvé potravy.) 

Výjimkou snad mohou být jen pekárenské výrobky a fast food. 

Druhy škrobu 

Jak vidíte, škrob se nachází téměř všude, kam se člověk podívá. 

Úplně nejznámější je ale: 

  • Bramborový škrob 
  • Kukuřičný škrob 
  • Ovesný škrob 
  • Rýžový škrob 
  • Pšeničný škrob 

Takto bychom mohli ve výčtu pokračovat do doby, dokud bychom nevyjmenovali všechny potraviny, ve kterých se daný typ škrobu nachází. (Například banánový škrob.) 

Jeho využití v životě 

Kvůli svým vlastnostem jsou škroby hojně zastoupené v potravinářském průmyslu. Převážně jako zdravotně nezávadné zahušťovadlo.  

Škrob se využívá i při výrobě: 

  • Papíru 
  • Přípravků na praní (škrobení záclon…) 
  • Lepidla 
  • Sádrokartonu 
  • Štukování 
  • Bavlněné příze 
  • Textilních potisků 
  • Některých druhů kosmetiky 
  • Snadno odbouratelných plastů 

 

Nepřehlédněte:  Jak bojovat se zánětem spojivek

Doma ho můžete použít do již zmíněného těstíčka, nebo na zahuštění omáček. Také ho využijete pokaždé, když se rozhodnete udělat kaši (kukuřičnou, bramborovou či ovesnou), nebo během pečení.  

Jedná se tedy o vítaného pomocníka, který nám usnadňuje náš každodenní život.  

 

 

Podobné články:

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené přípravky na hubnutí    ✔️ Tobolky na přírodní bázi    ✔️ Podrobné srovnání

Srovnání přípravků

Zanechat komentář