Čočka: Proč je tak zdravá a co z ní lze uvařit? - recenze, podvod, zkušenosti a diskuze


Už od dětství nám dospělí říkali, že čočka je zdravá a výživná. Bohužel většina lidí ji má spojenou s nevzhlednou hmotou, kterou jim servírovaly kuchařky ve školní jídelně. Byla by ale škoda na čočku zanevřít úplně. Pojďte zjistit, proč byste jí měli dát šanci.

Řekneme to zcela otevřeně. Čočka a obecně pokrmy z luštěnin nejsou v lidské populaci příliš oblíbené. Nejen proto, že řada lidí neví, jak tuto potravinu správně uchopit, ale také kvůli nadýmání, které konzumaci čočky obvykle provází.

Přitom má čočka řadu důležitých živin, které se v jiných typech stravy takřka nevyskytují.

Také už dávno neplatí, že z čočky nelze uvařit žádné opravdu chutné jídlo. A ostatně, čočky se nemusí bát ani ti, kteří mají strach z již zmíněného nadýmání.

Víte, proč byste měli dát receptům z čočky zelenou?

Proč jíst čočku?

Už na základní škole vás učili, že se čočka řadí mezi luštěniny. Proč je ale konzumace jídel z čočky tolik zdraví prospěšná?

Z důležitých látek čočka obsahuje:

  • Vitamíny skupiny B
  • Železo
  • Vápník
  • Zinek
  • Fosfor
  • Draslík
  • Hořčík
  • Mangan
  • Měď

A mnoho dalších důležitých živin.

Krom jiného čočka také obsahuje vlákninu, která je životně důležitá pro zdraví vašich střev. Ve střevech sídlí imunita lidského těla, proto je potřeba, aby byl denní příjem vlákniny dostatečný.

Čočka je taktéž vhodná jako potravina pro zdravou redukční dietu. Vyvolává časný pocit sytosti, takže toho sníte mnohem méně. Sytost vám pak vydrží delší dobu, takže nebudete mít tak velkou potřebu se něčím dojídat.

Zdroj rostlinných bílkovin

Nejen, že je čočka velmi bohatá na vlákninu a důležité vitamíny a minerály. Také je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin.

Obsah bílkovin v čočce je až 25 %, takže je výbornou volbou pro všechny, kteří hledají vhodnou alternativu k masu.

Jaké známe druhy čočky a jaké jsou jejich klady?

Možná jste si mysleli, že čočka existuje jen jedna, tedy čočka hnědá. Ta je nejběžněji konzumovaným typem čočky napříč světem.

Byla by však chyba myslet si, že čočka jako potravina nenabízí žádnou rozličnost. Díky tomu, jak se svět stává díky internetu a cestování stále menším a menším, pomalu se před námi začaly objevovat další druhy této potraviny.

Čočku dělíme na:

  • Čočku hnědou
  • Čočku Puy
  • Čočku zelenou
  • Čočku žlutou
  • Čočku červenou
  • Černou čočku Beluga

Pokud se zaměříme na hnědou čočku, jejím největším kladem je bezpochyby její zemitá chuť a schopnost držet tvar. Z tohoto důvodu je vhodná především pro přípravu salátů, či hamburgerů.

Čočka Puy je původem z Francie, kde ji najdeme růst pouze v určitých zeměpisných oblastech. Budou ji milovat všichni ti, kteří mají rádi trochu pikantnější a výraznější chuť potravin. Tento druh čočky je vhodný hlavně jako příloha k masu.

Zelenou čočku můžeme brát jako dostupnější variantu čočky Puy. Stejně jako tato její sestra má zelená čočka lehce pikantní chuť. S hnědou čočkou ji pak pojí schopnost dobrého držení tvaru. Je vhodná do salátů, i jako příloha.

Červené a žluté druhy čočky jsou oproti jiným druhům čočky spíš drobnější a mají mnohem sladší chuť. Doménou červené čočky je také to, že se její konzumace doporučuje všem, kteří mají strach z případných trávících obtíží. Červená a žlutá čočka je vhodná do omáček, především pak do čočkového kari.

Černá čočka Beluga získala své jméno díky podobnosti s kaviárem Beluga. Můžete tedy očekávat čočku té nejvyšší kvality. Stejně jako kaviár je tmavá a velmi drobná. Nejvíce se tento typ čočky hodí do za tepla podávaných salátů.

Recepty: Uvařte si čočku na 5 způsobů

Čočkový salát s cizrnou

Budete potřebovat: ½ hrnku zelené čočky, 3 lžíce olivového oleje, kapustu, špenát, mangold, sůl, pepř, plechovku cizrny, 4 menší rajčata, trochu parmezánu, citrón

Čočku vařte po dobu 15 minut v jemně osolené vodě. Poté ji sceďte a nechte vychladnout. Zahřejte 1 lžíci oleje, přidejte pokrájenou zeleninu, osolte, opepřete a restujte. Sceďte cizrnu a promíchejte jí se zchladlou čočkou. Do směsi luštěnin také přidejte zbývající dvě lžíce oleje. Osolte a opepřete a přidejte opečenou zeleninu. Nakonec ozdobte rajčaty a nastrouhaným parmezánem.

Vařená čočka s vejcem a špenátem

Budete potřebovat: 1 větší cibuli, 1 fenykl, 3 malé mrkve, 6 stroužků česneku, ¼ hrnku oleje, sůl, 1 lžíci rajčatové pasty, 2 hrnky černé čočky Beluga, parmezán, špenátové listy, 4 vejce

Dejte mixovat fenykl, mrkve, cibuli a 5 stroužků česneku, dokud nebudou všechny části zpracované najemno. Zahřejte olej na pánvi a vložte do ní předpřipravenou směs. Vše osolte a opepřete. Takto vařte asi 12 minut. Následně přidejte rajčatovou pastu, kterou do směsi dostatečně vmíchejte. Přidejte trochu vody a dále vařte zhruba dalších 10 minut.

Do směsi přidejte čočku a vše zalijte zhruba 6 šálky vody. Nakonec nastrouhejte parmazán, stáhněte oheň a vše pomalu vařte zhruba 45 minut.

Mezi tím nakrájejte listy špenátu a uvařte ztracené vejce. Vše pak servírujte dohromady. Podávejte s česnekovým chlebem.

Kari z červené čočky

Budete potřebovat: 2 hrnky červené čočky, 1 velkou cibuli, 1 lžíci oleje, 2 lžíce kari pasty, 1 lžíci kari koření, 1 menší lžičku kurkumy, 1 menší lžičku kmínu, 1 menší lžičku čili, sůl, 1 lžičku cukru, propasírovaný česnek, trochu strouhaného zázvoru, 1 plechovku rajčatového protlaku

Čočku přiveďte k varu a stáhněte plamen pro pomalé vaření. Přikryjte a vařte zhruba 20 minut. Na oleji osmažte pokrájenou cibuli, dokud nezkaramelizuje. Spojte kari pastu, kari koření, kurkumu, kmín, čili, sůl, cukr, česnek a zázvor a přidejte do cibule. Takto restujte asi 2 minuty. Nakonec přidejte rajčatový protlak a čočku.

Čočka na francouzský způsob

Budete potřebovat: 3 lžíce oleje, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 2 ¼ hrnku čočky Puy, 1 lžičku tymiánu, 3 bobkové listy, sůl

Nakrájejte zeleninu, cibuli a česnek a orestujte je na pánvi. Celý proces by měl trvat maximálně 10 minut. Přidejte 6 šálků vody, čočku, tymián, bobkový list a osolte. Směs vařte, dokud se voda z hrnce částečně neodpaří. Poté přejděte k pomalejšímu vaření. To by mělo trvat asi 25 minut.

Salát z černé čočky

Budete potřebovat: 1 lžíci olivového oleje, 1 cibuli, 2 mrkve, 2 stonky celeru, 3 stroužky česneku, ¾ sklenky bílého vína, 1 hrnek černé čočky, 2 bobkové listy, sůl, dijonskou hořčici

Na oleji osmahněte cibuli, mrkev a celer a restujte zhruba 4 minuty. Přidejte propasírovaný česnek a restujte další 2 minuty. Zmírněte teplotu a přidejte polovinu z celkového množství vína. Přidejte čočku, bobkový list, sůl a 2 hrnky vody. Pomalu vařte asi 25 minut. Přidejte zbytek vody a dijonskou hořčici. Společně vařte dalších 5 minut.

A jaký je váš oblíbený recept z čočky?


CHCETE KONEČNĚ ZHUBNOUT?

  • Ověřené přípravky na hubnutí
  • Tobolky na přírodní bázi
  • Podrobné srovnání různých přípravků

Čočka: Proč je tak zdravá a co z ní lze uvařit?
5 (100%) 4 hlasů

Podobné recenze

Jedná se o podvod? Napište vaše zkušenosti.

Diskuze.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *