Recept na kopřivový sirup

Kopřivový sirup se používá zejména na podporu a zrychlení metabolismu a zlepšení funkce trávicí soustavy. Podívejme se, jak si jej vyrobit z této bylinky.

Kopřiva je u nás jednou z nejznámějších bylin. Často si děláme na jaře čaj z mladých kopřiv na detoxikaci a pročištění organismu. Kopřiva obsahuje vitaminy C, K, B2, karoten, kyselinu panthotenovou, z minerálů především draslík, železo, oxid křemičitý a značné množství železa, při jehož nedostatku jsme unavení a vyčerpaní.

Blahodárné účinky kopřiv

Kopřiva má na naše tělo celou řadu pozitivních účinků. Působí povzbudivě na náš metabolismus a podporuje trávení. Navíc má antirevmatické a antivirové účinky. Kopřiva snižuje hladinu cukrů v krvi, a často se doporučuje diabetikům, kde zabírá zejména při lehčích formách cukrovky. Blahodárně působí i při dně, ateroskleróze, při různých zánětech, regeneraci a hojení ran.

Sirup se užívá na podporu metabolismu, zlepšení trávicí soustavy, činnosti jater, žlučníku i slinivky. Uvádí zažívací trakt do rovnováhy, pomáhá při průjmu, nadýmání, žaludečních vředech, proti zánětům a proti parazitům. Podporuje také činnost ledvin, čistí tělo od toxických a odpadních látek, má močopudné účinky, zmírňuje zadržování vody v těle, záněty močového měchýře a močové trubice.

Kopřiva pomáhá i na zvýšení tvorby červených krvinek a na snížení krevního tlaku. Pozitivně působí i na naše srdce i cévy. Pravidelná konzumace kopřivového sirup nebo čaje také urychluje růst vlasů a nehtů a zlepšuje jejich vitalitu i kvalitu.

Čerstvé listy nebo kopřivová tinktura nám pomohou zastavit krvácení z ran i nosu a používají se na hojení popálenin a opařenin. Odvar z kopřiv se používá na zmírnění kožních onemocnění a na výplachy úst pro dezinfekci v podobě kloktadla.

Receptů na kopřivový sirup můžete najít více. Proto vám přinášíme více variant a na vás už necháme, který recept vám bude lépe vyhovovat.

Recept na kopřivový sirup

  • Ingredience
  • 3,5 l vody
  • 4 citrony
  • 80 vrcholků mladých kopřiv – asi 6 velkých hrstí
  • 3,5 kg cukru krupice
  • 10 dkg kyseliny citronové

Kopřivy nejprve propereme ve studené vodě. Kůru citronu důkladně omyjeme kartáčkem nebo ji odstraníme a citrony nakrájíme na plátky. Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme je vodou. Přidáme kyselinu citronovou a nakrájené citrony. Směs přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Pak necháme vývar i s kopřivami v hrnci 24 hodin louhovat a přecedíme. Do šťávy z kopřiv přidáme cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a necháme krátce přejít varem.

Nepřehlédněte:  Vánoce se dají zvládnout i zdravě

Pak kopřivový sirup ihned přelijeme do pečlivě vymytých, skleněných lahví a zazátkujeme. Sklenice i zátky musí být čisté a sterilované vroucí vodou. Lahve je třeba předem předehřát v horké vodě, aby nepopraskaly. Po naplnění všechny lahve ihned zazátkujeme a necháme je postupně chladnout na vzduchu. Pokud jsou lahve a zátky pečlivě umyté a sterilní, kopřivový sirup nám vydrží velmi dlouho v dobrém stavu i bez následné sterilace.

Kopřivový sirup bez varu

Ingredience:

  • 3 vrchovaté hrsti čerstvých a nasekaných kopřiv
  • 2 citrony nakrájené na kolečka zbavené kůry a pecek
  • 500 ml vody
  • 500 g třtinového nebo klasického cukru

Nejdříve dáme nasekanou kopřivu do vody a opatrně ji zahříváme maximálně na 60 °C a udržujeme ji při této teplotě asi 10 minut. Pak nálev macerujeme 24 hodin. Nakonec jej scedíme přes plátýnko, přidáme 500 g cukru a zahřejeme. Horký sirup plníme do čistých, řádně sterilizovaných a zahřátých sklenic a ihned je zavíčkujeme.

Jak se sirup z kopřiv užívá

Užíváme denně jednu až dvě polévkové lžíce na pročištění organismu a posílení imunity. Po smíchání 1 litru perlivé vody a 5 lžic sirupu se šťávou z půlky citronu nám vznikne i osvěžující domácí limonáda. Kopřivový sirup, naředěný perlivou vodou, ochucený plátkem citron a ochlazený ledem a je výborným osvěžením zejména v letním období.

Podobné články:

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené přípravky na hubnutí    ✔️ Tobolky na přírodní bázi    ✔️ Podrobné srovnání

Srovnání přípravků

Zanechat komentář