Hrachový protein – pomáhá hubnout!

Hrachový protein neboli Pisum sativum, je přírodní proteinový prášek nahrazující mléčnou bílkovinu.

Co je to?

Hrachový protein se vyrábí ze žlutého hrachu, má zcela neutrální chuť a potěší vás, že neobsahuje lepek. Hodí se tedy pro všechny lidi trpící alergií na mléčné výrobky, ale i na sóju. Je velmi vhodný pro vegany, vegetariány a také celiaky. Obsahuje velké množství aminokyselin a také  legumin, který má velmi podobné vlastnosti jako kasein. Protein z hrachu se je velmi oblíbený zejména mezi sportovci. Udržuje tělo neustále ve velmi dobré kondici. Při mnoha studiích bylo prokázáno, že je velmi prospěšný pro ledviny a srdce.

hrachový protein

Na co všechno je dobrý

Protein je sám o sobě velmi důležitá stavební látka, která je nezbytná pro růst a udržení svalů, všech orgánů, pokožky, šlach, ale i pro tvorbu enzymů a hormonů. Skládá se z molekul zvaných aminokyseliny. Některé z nich si tělo umí vyrobit samo, jiné aminokyseliny se přijímají pouze z potravy, tedy hlavně z masa.

Hlavní výhody hrachového proteinu

Hrachový protein je velmi snadno stravitelný a rychle i na dlouho nás zasytí. Hrachový protein totiž na rozdíl od toho sójového proteinu překvapivě ani nezpůsobuje nadýmání. Navíc podporuje rychlé vstřebávání aminokyselin. Po konzumaci hrachového proteinu dojde v našem těle k přirozenému uvolňování hormonů a ty udržují pocit sytosti mezi jednotlivými jídly. Právě to z něj dělá úžasný nástroj vhodný k hubnutí.

Hrachový protein pomáhá tvořit svaly. Strava bohatá na aminokyseliny udržuje tělo v dobrém stavu a podporuje růst svalů. Současné odbourává břišní tuk a dodává sportovcům energii během aktivity. Stejně jako syrovátkový protein, má dávka hrachového proteinu 5 g aminokyselin s rozvětveným řetězcem, známý jako BCAA. Doporučuje se pít 1 až 2 koktejly s hrachovým proteinem denně.

Nepřehlédněte:  Ulcerózní kolitida: Léčba, bylinky a dieta

Vysoký obsah proteinu a málo sacharidů, z něj dělá opravdového velikána. Ve 100 g hrachového proteinu se nachází 25 g bílkovin, 2 g sacharidů a 2 g vlákniny. Ta velmi dobře reguluje hladinu cukru v krvi. Jiné potraviny rostlinného původu mají většinou ve 100 g jen 10 až 15 g bílkovin.

V jakých formách se s ním můžeme setkat

Hrachový protein se používá ve formě proteinového nápoje, jako součást jídla nebo jiných nápojů. Prášek se promíchá s vodou v shakeru, s džusem nebo s rostlinným mlékem. Pění trochu více, ale pěna rychle opadá.

Do proteinového nápoje se někdy přidává vanilkový extrakt, stéviové kapky, javorový sirup, kakao nebo třeba karob. Kromě chuti to ale částečně změní i výživové složení nápoje.

Hrachový protein lze využít při přípravě různých pokrmů. Do koktejlů, smoothies nebo cereálních kaší. Hodí se i při vaření, pečení i smažení. Uděláte z něj zdravé lívance, palačinky a různé placičky. Hodí se ale i do omáček a polévek, kde velmi dobře nahradí méně zdraví prospěšné zahušťovadlo.

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené keto diety pro rok 2023    ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel    ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků

Srovnání keto diet

Napsat komentář