5 mýtů o hubnutí

Informace o hubnutí a zdravém životním stylu, které se šíří různými informačními kanály, obsahují řadu mýtů a omylů, které na první pohled vypadají rozumně. Podívejme se na ty, které jsou nejrozšířenější a mohou napáchat největší škody.

1. Nízkotučný znamená nízkokalorický

Nízkotučný sýr, nízkotučný jogurt, nízkotučné mléko. Jedná se o marketingový trik, který vychází z mýtu, že tuk jako nejvydatnější nositel energie musí být z jídelníčku vyloučen. Z nízkotučných jídel je v průběhu jejich výroby odebírán tuk. Tuky jsou ovšem nositeli chuťových vlastností a podílejí se na udržování konzistence potravin. Odtučněné potraviny tak chutnají jinak než jejich klasická varianta a mají horší soudržnost. Aby byl takový výrobek poživatelný, bývá dále upravován. K tomu se používají přidané cukry a aditiva (lidově éčka). Takový produkt je pak nejen „umělejší“, ale velmi často i kaloričtější (díky přidanému cukru). Zákazníci, si ale takové výrobky kupují s myšlenkou, že když je na obalu napsáno nízkotučný, je možné takové jídlo jíst  v neomezeném množství.

2. Nízkotučná dieta napomáhá hubnutí

Lidské tělo potřebuje tuky k tomu, aby bylo zdravé. Tuky jsou zdrojem energie, jsou nezbytné pro normální metabolismus vitamínů rozpustných ve tucích (vitamínů A, D, E a K), pro produkci některých hormonů, budování buněčných membrán a mají řadu dalších funkcí. Přibližně jedna třetina denního příjmu energie by měla být přijata ve formě tuků. To, na co je třeba si dát pozor, je typ a kvalita tuků. Nasycené tuky by měly tvořit maximálně 1/3 denního přijmu tuků. Najdeme je v másle, sádle, tučném mase, plnotučných mléčných výrobcích a cukrářských výrobcích. Zbylé 2/3 denního přijmu tuků by měly zastupovat tuky nenasycené, které se nachází v rostlinných olejích a neztužených rostlinných tucích, ořeších a semenech a v tučných rybách. Určitý příjem nasycených tuků je tedy důležitý, ale jejich nadužívání vede k obezitě a zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév.

3. Vyhněte se sacharidům

Nepřehlédněte:  Jak zhubnout bez jojo efektu?

baguette-246424_640

U tohoto mýtu je problematické slovo sacharid. Sacharidy mohou být jednoduché nebo složité. Jednoduché sacharidy, které se nachází ve sladkostech, dezertech, doslazovaných potravinách, sladkých nápojích atd. mají vysoký obsah kalorií a nízký obsah ostatních živin. Složité sacharidy obsažené v celozrnných výrobcích, zelenině a ovoci jsou kvalitnějším (dlouhodobějším) zdrojem energie a navíc obsahují vitamíny, minerály a vlákninu. Z racionálního jídelníčku bychom měli vysadit jednoduché cukry a navýšit objem celozrnných výrobků, zeleniny a ovoce. Pokud chceme urychlit snížení váhy, doporučuje se vyloučit pečivo a přílohy nebo alespoň pečivo, těstoviny, brambory a jiné zdroje složitých sacharidů nejíst odpoledne a večer.

4. Po páté hodině večer by se nemělo jíst

Jedná se o velmi rozšířenou pověru. Bohužel bývá u mnoha lidí důvodem k tomu, že rychle ukončí pokusy o změnu životního stylu. Faktem je, že není dobré jíst déle než 2 – 3 hodiny před spaním. Při redukčním jídelníčku bychom navíc měli dbát na to, aby večeře obsahovala převahu bílkovin nad sacharidy.

5. Při dietě je povolené pouze kuřecí maso

chicken-breast-279847_640

Kuřecí maso má výhodu v tom, že obsahuje ve srovnání s červeným masem méně tuku. Tuk je u bílého masa obsažen v kůži, kterou lze snadno sundat a nejíst. Libové, kvalitní, správně upravené vepřové nebo hovězí maso obsahuje naproti tomu více minerálů a vitaminů. Navíc je kuřecí maso pověstné obsahem přidaných hormonů a antibiotik. Konzumace výhradně bílého masa tedy vede k nižšímu příjmu energie, ale z hlediska racionální výživy je velmi sporné.

 

Chcete konečně zhubnout?

✔️ Ověřené keto diety pro rok 2023    ✔️ Srovnání účinnosti, ceny a výběru jídel    ✔️ Zkušenosti a recenze zákazníků

Srovnání keto diet

1 komentář u „5 mýtů o hubnutí“

  1. Hezky napsaný článek. Já bych jenom řekla, že vše vychází z pohybu a dobrého stravování – sušené bílky z kvalitních vajec, maso, sýr, tvaroh, zelenina atd…

    Odpovědět

Napsat komentář